Uudistetussa ohjeistuksessa kerrotaan muun muassa, miten suomalaiset voivat varautua erilaisiin uhkiin, kuten epidemioihin ja pandemioihin, kyberhyökkäyksiin, luonnonilmiöihin ja suuronnettomuuksiin, sotilaalliseen konfliktiin tai terrorismiin.
Ohjeessa ei jaeta varsinaisesti uutta tietoa, vaan siihen on koottu eri viranomaisten ohjeita samaan paikkaan. Oppaassa muistutetaan, ettei uhkiin varautuminen tee uhkien toteutumisesta todennäköisempää.
Oppaassa muistutetaan, että monessa häiriö- ja kriisitilanteessa pärjää perustietojen ja -taitojen avulla, eli esimerkiksi pysymällä rauhallisena ja miettimällä tilanteeseen sopivia toimintakeinoja.
Miten käy lämmityksen, jos sähköt katkeaa?
Jututimme Toholammin Energian Toni Mäki-Asialaa. Mitä tapahtuu kaukolämmitteisille rakennuksille, jos sähköt katkeaisivat talvella yli vuorokaudeksi?
Esimerkkitilanteessa, jos ulkolämpötila olisi pakkasen puolella -20 astetta ja kaikki sähköt katkeaisivat, ei kaukolämpökään pystyisi siirtymään talon lämmitysjärjestelmään. Tällöin yhden vuorokauden aikana pientalon sisälämpötila laskisi noin +10 asteeseen. Silloin olisi hyvä olla takka tai jokin muu polttopuilla toimiva lämmönlähde ja tarpeeksi polttopuita.
-Kaukolämpöverkossa kuuma vesi kiertää, vaikka yleinen sähkönjakelu katkeaisi, Toni Mäki-Asiala kertoo.
Jos talossa olisi jokin varavirtajärjestelmä, esimerkiksi pieni diesel-generaattori, niin talous pystyisi vastaanottamaan kaukolämpöverkon kuumaa vettä lämmitysjärjestelmään normaalisti.
Toholammin Energia pyrkii toimimaan luotettavana lämmöntoimittajana kaikissa tilanteissa.
-Meillä kaukolämpöverkossa lämpöä riittää ja olemme myös varautuneet häiriötilanteisiin omalta osaltamme kahdella suuremman kokoluokan varavoimageneraattorilla, jotka kykenevät pitämään tuotantomme käynnissä myös sähkökatkojen aikana. Toni Mäki-Asiala kertoo.