Varautuminen lämmityskauteen

10. lokakuuta 2024

Tarkista kaukolämpölaitteistosi

Kesä Toholammilla oli lämmin ja aurinkoinen, ja vaikka elokuu toi mukanaan jo vähän viileämpiä iltoja, monen ajatukset ovat vielä kesätunnelmissa. Nyt kun syksy alkaa toden teolla saapua, on hyvä tarkistaa, että lämmönvaihtimen kesäasento ei ole jäänyt päälle ja lämmitysjärjestelmä on valmiina tuleviin kylmiin kuukausiin.

  • Kuka vastaa lämmönjakokeskuksen tarkastuksesta? -Lämmönjakokeskuksen tarkastus on asiakkaan tehtävä
  • Milloin kaukolämpölaitteisto kannattaa uusia? -Jos laitteisto on jo yli 25 v ikäinen, sen uusimista kannattaa alkaa suunnitella
Lämmityskauden lähestyessä on tärkeää varmistaa, että kaukolämpölaitteistosi on kunnossa ja vesikiertoinen kaukolämpöjärjestelmä tarkistettu. Tässä muutama helppo vinkki, joilla varmistat, että kotisi pysyy mukavan lämpimänä koko talven.

1. Tarkista kaukolämpölaitteisto

Tarkista silmämääräisesti, että kaikki putkistot ja liitokset ovat kuivia ja kaukolämmön meno- ja paluuveden lämpötilaero on enemmän kuin 30°C. Kaukolämpöveden jäähtymä on hyvä laitteiston toiminnan mittari. Hyvä jäähtymä on + 40 °C. 

2. Muista lämmitysjärjestelmän vedenpaine

Aina välillä kannattaa tarkistaa rakennuksen lämmitysjärjestelmän vedenpaine, koska jos se laskee liian alas, lämmitysjärjestelmä ei toimi parhaalla tavalla. Paineen tulisi olla 0,8-1,0 baria, tai 0,5 baria alle varoventtiiliin merkityn avautumispaineen. Esimerkiksi varoventtiilin avautumispaine 1,5 bar -> järjestelmän paine 1,0 bar – ei muuta kuin kurkkaamaan mittaria ja lisäämään vettä lämmityskiertoon tarvittaessa!

3. Varoventtiilin tarkastus

Tarkasta samalla, että varoventtiili ei vuoda.

4. Tarkista lämmityspatterit 

Jos patterit ovat kylmiä yläosasta tai ne “lorisevat”, ne voivat kaivata ilmausta. Helppo juttu! Ja jos tarvitset apua, paikallinen putkimies on aina hyvä valinta.

5. Säädä lämpötila sopivaksi

Kukaan ei halua hikoilla sisällä, vaikka ulkona on kylmää. Suositeltu sisälämpötila on 20–22 astetta, mutta toki voit säätää sen itsellesi sopivaksi. Kun sisälämpötila on kohdallaan, säästät myös energiaa.

6. Lomavinkki

Jos lähdet lomalle, laske sisälämpötilaa. Ei tarvitse pitää täysiä tehoja päällä, kun kukaan ei ole kotona. Tämä on helppo tapa säästää energiaa ilman, että koti viilenee liikaa.


7. Älä pelkää pyytää apua

Jos jokin mietityttää, ota yhteyttä Toholammin Energiaan. Me autamme mielellämme – ja pienet tarkistukset nyt voivat estää suuremmat ongelmat myöhemmin. Muistathan myös tarkistaa lämmönsäätimen asetukset, erityisesti lämmityskäyrän. Oikein säädetty lämmityskäyrä pitää huonelämpötilat tasaisina ja mukavina. 

Jos käyrä on liian matala, voi sisälämpötila tuntua viileältä, kun taas liian jyrkkä käyrä voi tuhlata energiaa. 
Nyrkkisääntönä: 
  • Kun ulkolämpötila on +20 astetta, niin patterikierron menoveden lämpötilan tulisi olla +18 astetta. 
  • 0 asteen kohdalla menoveden lämpötilan tulisi olla noin 45 astetta
  • -20 asteen pakkasilla, menovesi voi olla +50-65 astetta, riippuen talosta (eristys ym.)

Kannata huomata, että esimerkiksi lattialämmityksen kanssa menoveden lämpötilaksi riittää huomattavasti alhaisempi lämpötila (esimerkiksi 0 asteen ulkolämpötilassa 27 astetta) kuin patterilämmityksellä, joten säädöt kannattaa tehdä sen mukaan.

“Voit seurata lämmönkulutusta sähköisestä asiointipalvelustamme”, Toholammin Energialta vinkataan.

Näillä neuvoilla olet valmis kylmeneviin keleihin. Muista, että pienillä säädöillä voit pitää kodin lämpimänä ja samalla säästää energiaa. Mukavaa lämmityskautta!


Share by: